Izbornik

O Domu

U 157 godina staroj zgradi bivšeg Visokog gospodarskog i šumarskog učilišta u Križevcima danas djeluje Učenički dom koji je osnovan kada je osnovano i Kraljevsko gospodarsko i šumarsko učilište – 19. studenog 1860. godine.

Od osnivanja po sve do 1945. u Učeničkom domu bili su smješteni polaznici bivše Ratarnice kao i učenici Srednje poljoprivredne škole, a Dom je bio u sastavu škole
sve do 1951. godine. Od 1951. od kada Dom djeluje kao samostalna ustanova, a posebno od 1961. kada u njegov sastav ulaze i drugi domovi koji su djelovali u sastavu srednjih križevačkih škola, prisutan je problem prostora i kvalitetnog smještaja učenika.

Budući da zgrada nije građena za domski smještaj učenika u cjelodnevnom boravku, nužan je dobar plan i iznimno zalaganje svih djelatnika kako bi se organizirao domski život te ostvarili svi odgojno-obrazovni ciljevi.
Lokacija Doma odgovara uvjetima za smještaj učenika, jer je zgrada smještena u lijepom parku u neposrednoj blizini svih srednjih škola, a dovoljno daleko od glavnih gradskih prometnica.

Zgrada Doma je dvokatna s podrumom i tavanom po cijeloj dužini objekta. Smještajni prostor za učenike sastoji se od spavaonica (14 za mladiće i 7 za djevojke), 2 učionice, dnevnog boravka u kojem učenici provode svoje slobodno vrijeme, sanitarnog prostora na prvom i drugom katu, blagovaonice i teretane.

Smještaj

Učenički dom Križevci je mješoviti dom. Učenice su smještene na 1. katu u 7 spavaonica s po 8, 6 ili 4 ležaja.

Djevojke imaju svoju kupaonicu i dnevni boravak u kojem provode svoje slobodno vrijeme.

Mladići su smješteni na drugom katu u 14 spavaonica. U njima je smješteno po 6, odnosno 4 učenika.

Na prvom i drugom katu Doma nalaze se i kupaonice.

U Domu postoje dvije učionice koje se koriste u vrijeme učenja…

… i jedna prostorija koja je prenamijenjena u dnevni boravak gdje učenici provode svoje slobodno vrijeme.

U prizemlju Doma nalaze se kuhinja i blagavaonica koja se koristi za sve domske programe. U blagavaonici se nalazi i pianino te prostorija koja je odvojena harmo vratima gdje se nalaze ostali glazbeni instrumenti.

Učenici imaju na raspolaganju i novu teretanu smještenu u podrumskim prostorijama doma. Termini održavanja treninga su utorkom od 20:00h do 21:00h za djevojke i srijedom od 20:00h do 21:00h za mladiće uz stručnog voditelja.

Učenje u Domu

Središnje mjesto između mnogobrojnih odgojno-obrazovnih aktivnosti koje se realiziraju u našem Domu zauzima učenje. Učenje je obavezno za sve učenike, a odvija se od 8:00 do 11:00 i od 15:00 do 18:00 sati. Dodatno je učenje organizirano od 22:00- 24:00 sata odnosno prema vlastitim potrebama.

Prilikom učenja učenici uvijek mogu tražiti pomoć odgajatelja i stručnog suradnika-pedagoga, a ukoliko postoji potreba organiziramo i instrukcije uz pomoć vanjskih suradnika – stručnjaka za pojedino nastavno područje.

Prehrana

Učenici imaju dnevno 3 obroka:

  • 7:15 – 8:00 doručak
  • 12:30 – 14:00 ručak
  • 18:30 – 19:30 večera

Copyright 2020. © Sva prava pridržana.

Učenički dom Križevci, Ratarna 10, P.P. 37, 48 260 Križevci

Izrada: Igor Jelen