naslovnica
  

O domu

U 140 godina staroj zgradi bivšeg Visokog gospodarskog i šumarskog učilišta u Križevcima danas djeluje Učenički dom koji je osnovan kada je osnovano i Kraljevsko gospodarsko i šumarsko učilište - 19. studenog 1860.godine.

Od osnivanja po sve do 1945. u Učeničkom domu bili su smješteni polaznici bivše Ratarnice kao i učenici Srednje poljoprivredne škole, a Dom je bio u sastavu škole sve do 1951. godine. Od 1951. od kada Dom djeluje kao samostalna ustanova, a posebno od 1961. kada u njegov sastav ulaze i drugi domovi koji su djelovali u sastavu srednjih križevačkih škola, prisutan je problem prostora i kvalitetnog smještaja učenika.

Budući da zgrada nije građena za domski smještaj učenika u cjelodnevnom boravku, nužan je dobar plan i iznimno zalaganje svih djelatnika kako bi se organizirao domski život te ostvarili svi odgojno-obrazovni ciljevi. Lokacija Doma odgovara uvjetima za smještaj učenika, jer je zgrada smještena u lijepom parku u neposrednoj blizini svih srednjih škola, a dovoljno daleko od glavnih gradskih prometnica.

Zgrada Doma je dvokatna s podrumom i tavanom po cijeloj dužini objekta. Smještajni prostor za učenike sastoji se od spavaonica (15 za mladiće i 7 za djevojke), 3 učionice, dnevnog boravka za djevojke, sanitarnog prostora i blagovaonice. Rasporedom učenika u spavaonicama i učionicama nastoji se nadoknaditi nedostatak funkcionalnih prostorija. Naime, kako nije moguće udovoljiti pedagoškim zahtjevima da jedna odgojna skupina živi i radi u zasebnoj cjelini sa svim potrebnim prostorijama (spavaonice, učionice, sanitarni čvor), učenici, članovi jedne skupine, zajedno su u spavaonici dok ostale prostorije dijele.

U školskoj godini 2002./03. u našem domu smješteno je bilo 127 učenika (46 djevojaka i 81 mladić), a odgojno obrazovni rad organiziran je u 6 odgojnih skupina. O učenicima smještenima u Domu brine se ukupno 19 djelatnika, od toga 5 odgajatelja, 1 stručni suradnik-pedagog, administrativno i tehničko osoblje te ravnateljica.

Život u Domu specifičan je po mnogo čemu, a sve što Vas zanima možete naći na našim stranicama.

Aforizam za svaki dan :

Učenički dom Križevci  |  kontakt  |  mapa stranica